De combi werk en gezin 13 januari 2022

Sinds mijn besluit om het roer om te gooien heb ik een nieuw type uitdaging te pakken. Het was een grote wens om iets meer thuis te zijn zonder de stress van mijn vorige baan en dat doel hebben we zeker weten te realiseren. Keerzijde is alleen dat ik nu juist wel wat meer wil doen. Ik heb in mijn vorige baan heel hard mijn best moeten doen om ervoor te zorgen dat ik op mijn ‘mama-dag’ niet teveel met werk bezig was, maar daar ben ik kennelijk zo goed in geworden dat ik nu niet zo goed meer weet hoe ik het juist wel iets meer zou kunnen integreren. Hoe pak ik thuis nu toch af en toe de laptop met de kinderen om mij heen?

Ik zie op Insta (ik weet het, niet het representatieve leven) allemaal werkende moeders die thuis achter een laptop zitten, terwijl de kinderen eromheen zoet spelen. Mijn kinderen springen al voor mijn neus met dringende vragen en poepluiers als ik alleen al naar mijn telefoon kijk. Ik zie hele succesvolle moeders met eigen bedrijven, die marathons lopen, vrijwilligerswerk doen, verse maaltijden bereiden en ondertussen ook nog met de kinderen spelen. Hoe doen deze moeders dit toch?

Uiteindelijk komt het (bij mij in ieder geval) neer op de aloude kwelling van Momguilt. Wanneer geef ik mijn kinderen voldoende goede aandacht? Heb ik wel voldoende gelezen, geknutseld en koekjes gebakken? Als je de reguliere verplichtingen van het leven (boodschappen, zwemles, huishouden etc.) combineert met zorg voor de kinderen, werk en nog een stukje self-care (sporten, een hobby, voor je uit staren), hoeveel tijd blijft er dan nog over voor echte onverdeelde aandacht voor je kinderen en wat is dan te weinig of juist teveel aandacht?

Als je de online wijsheden erbij pakt, dan heb ik er 2 belangrijke lessen uitgehaald. Mij gaven ze een hoop rust. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt!

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Echte onverdeelde aandacht doet er veel meer toe dan alleen maar aanwezig zijn. Dus, speel mee, luister naar de verhalen, lees een boek, of doe iets samen. Als je met aandacht bij je kinderen bent, dan gaat het kennelijk helemaal niet om vele uren per dag. Verschillende experts geven aan dat het goed is om minstens een half uur per dag echt samen te spelen.

Beter een half uur echt bezig zijn met je kind dan urenlang half samenzijn terwijl je werkt, met je telefoon bezig bent of het huishouden doet.

Quality time zit hem dus niet in het aantal uren dat je bij je kinderen bent, maar het zit hem in de manier waarop je de tijd besteed als je bij hen bent.

De tweede les was voor mij dat je er moet zijn op de momenten dat ze je zorg, liefde en aandacht nodig hebben. Dit is niet altijd te plannen. Zeker niet met jonge kinderen en als je meerdere kinderen hebt, maar het is niet nodig om je kinderen de hele dag bezig te houden. Als kinderen zich af en toe vervelen, krijgen ze juist de kans hun creatieve vermogen aan te spreken. En ze moeten leren dat er niet altijd gelijk aandacht voor ze is.

Als ik ons gezin kijk, dan is die quality tijd er echt wel. Mijn ‘werk-wens’ draait ook eigenlijk om een paar momentjes op een dag. De vraag is dan hoe ik er vorm aan geef. Een optie is om in ieder geval de schermtijd van de kinderen voor werk te benutten. Deze zijn redelijk gestructureerd bij ons thuis. Ik moet mezelf dan alleen trainen om dan niet juist de was op te gaan hangen ;)

Verder moet je naar mijn mening met kleine kinderen vooral flexibel zijn en met hun ritme meebewegen. Heb je kinderen die nog slapen of juist al naar school gaan? Mooi, dan kun heel goed even werk doen waar je aandacht voor nodig hebt of een telefoontje plegen. Is dit niet het geval, dan is het soms behoorlijk onvoorspelbaar wanneer ze ineens helemaal opgaan in het spel, goed gemutst zijn en je even helemaal niet nodig hebben. Pak juist die beschikbare momentjes flexibel op en weet dat iedere 10 minuten dan waardevol is. Je kunt in die tijd even een mail beantwoorden, een factuur betalen of een stukje tekst redigeren of lezen. Benut de tijd die je hebt in ieder geval effectief. Ik heb mezelf echt moeten afleren om dan toch niet even mijn social media te checken, of de vaatwasser uit te laden. Heb een klein lijstje bij de hand met dit soort klusjes die je kunt oproepen als het moment zich voordoet. Grote klussen of nadenkwerk kun je mijn inziens beter voor de momenten bewaren waar je echt niet wordt gestoord.

En de belangrijkste tip die ik mijzelf (nog steeds) in de oren moet knopen: ‘Stel je verwachtingen bij’. Met (jonge) kinderen kun je simpelweg niet de hele dag productief werken en ook niet altijd het werk doen wat je zelf gepland had en op de momenten die je daarvoor in gedachten had. Leg de lat niet te hoog. Doe wat je kunt, wanneer je kunt, accepteer dat je productiviteit wisselt en dat het is wat het is.

En bovenal, wees een beetje lief voor jezelf. Als je jezelf en de kinderen ongeschonden de dag door krijgt is dat ook al winst.
Morgen is er weer een dag!

It’s not difficult to take care of a child; It’s difficult to do anything else while taking care of a child.
Julianne Moore

Photo by Marten Björk on Unsplash

Lady Isabel