Nieuwe avonturen! 01 november 2021

Het begon met een idee, maar waarbij het eerder altijd een droom was zonder intentie tot uitvoering, was het dit keer gewoon een kwestie van doen!
Ik ging na een stressvolle Covid19 thuiswerk periode als leidinggevende een sabbatical opnemen. Een sabbatical van ruim 4 maanden, een heerlijk vooruitzicht!
Het doel van deze sabbatical? Rust en ruimte voor mezelf en voor mijn gezin. Eindelijk eens tijd om een hobby op te pakken (wat is dat ook alweer?) en om te ontdekken wat ik allemaal ook alweer leuk vind.

Tijdens mijn sabbatical heb ik mijzelf de vraag gesteld of ik eigenlijk aan het Streven of aan het Leven was. En, eerlijk is eerlijk, ik moest toegeven dat ik vooral aan het streven was. Ik heb een bullet journal met actielijst, ben extreem georganiseerd en zelfs tijdens mijn sabbatical heb ik allerlei doelen gesteld, zodat de tijd niet zomaar voorbij zou glijden. Ergens past deze aanpak bij mij, maar ik geloof ook dat ik vooral geniet van het resultaat (en dan nog kort, op naar het volgende doel!). Ik geniet te weinig van het moment zelf en het proces op weg naar het resultaat.
Dus, stelde ik mijzelf de vervolgvraag, leef ik dan wel genoeg met deze aanpak?

Life is a dance between making it happen en letting it happen.
Ariana Huffington

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik niet gekeken naar de doelen die ik nog wil behalen, maar vooral naar wie ik wil zijn als persoon.
Ik wil iemand zijn die de rust heeft om te genieten met aandacht voor mijn man, kinderen en de mensen om mij heen. Ik wil werken aan een leven waar ik voldoening uit kan halen. Iets teruggeven aan de wereld. Mijn tijd zinvol besteden, maar ook leuke dingen doen. Als je dit zo op een rijtje zet, dan heb je weinig nodig (geld, spullen, status). Uiteindelijk draait het dan niet om discipline om je doelen te bereiken, maar om enthousiasme. Enthousiasme voor het proces om tot je doelen te komen. Enthousiasme voor het leven zelf.

Toen ik deze zaken in mijn sabbatical op een rijtje aan het zetten was in relatie tot mijn baan, was het eigenlijk direct duidelijk. Ik was gedisciplineerd, maar niet enthousiast genoeg. Ik houd wel van dingen neerzetten, van dingen bereiken en ik houd het harde werken en de drive die daar bij hoort, maar ik wordt niet enthousiast genoeg van het proces.
Zeker nu ik eigenlijk mijn doel als manager heb bereikt mis ik ook de drive en het enthousiasme om dit doel te bereiken. Los daarvan wordt ik niet enthousiast over het leven wat er bij hoort. Dit is niet hoe ik in het leven wil staan. Ik wil vrijer in het leven staan, lichter leven, aandacht hebben voor de mensen om mij heen.

Als ik moet kiezen tussen Streven of Leven, dan kies ik voor Leven. Uiteindelijk hebben we dan misschien minder, maar kunnen we meer.
Dus… we kiezen voor het avontuur! Ik heb mijn baan inmiddels opgezegd en ben gestart met dit blog. Daarnaast ben ik samen met mijn man een startup gestart. Toekomst…ongewis, maar de weg ernaartoe is nu al zo leuk!

Lady Isabel