Wat ben je al gegroeid! 09 december 2021

Wat is dat toch met alle opmerkingen die je als zwangere krijgt? En dan met name de opmerkingen die over je buik en de omvang van die zelfde buik gaan?

Je kunt natuurlijk zo’n stralende zwangere zijn, vol met zelfvertrouwen die iedere verandering van haar lijf met #dankbaarheid omarmt, maar feit is gewoon dat de meeste vrouwen op zijn minst moeten wennen aan al die veranderingen en er heus ook wel onzeker van worden.

Dat je moet wennen aan je veranderende lijf is ook helemaal niet zo vreemd. Het gaat relatief ook allemaal best snel. Binnen 9 maanden gaat je lijf van ‘jezelf’ naar ‘in bruikleen’ naar ‘herstel’ en als je borstvoeding geeft, dan duurt dit allemaal nog iets langer. Het laten groeien van een baby vraagt gewoon heel veel van je lijf en dan heb ik het nog niet eens over alle hormonen die allerlei effecten hebben op je mentale status. En, ‘on top off’ de algehele shock die het hele moeder worden met zich meebrengt.

Alle zwangere die ik ken, of heb gekend, hebben wel onzekerheden over hun buik (te groot, te klein, niet de vorm die je op alle foto’s ziet). Als je twee exact dezelfde buiken naast elkaar zou zetten zou moeder A onzeker zijn over haar te kleine buik, terwijl moeder B juist onzeker is omdat deze zelfde buik te groot zou zijn. Naast je eigen onzekerheid krijg je er ongevraagd ook nog allerlei opmerkingen over, variërend van: “je ziet er nog niks van…wat een kleine buik!” Tot mijn persoonlijke favoriet: “Wat ben je al gegroeid! Behoorlijke buik al”.

Ik zit persoonlijk in het kamp van de ‘te grote buik’. Zeker bij deze derde zwangerschap al herinner ik mij dezelfde onzekerheid bij de jongens.
Als ik in mijn dagboekjes kijk die ik bij iedere zwangerschap bij houd, dan loop ik dit keer 5 weken voor in vergelijking met de jongens. Die buik zat er dus ook al vanaf een week of 10... Het was alsof mijn lijf alvast gastvrij de ruimte had gemaakt en de baby er daarna in kon groeien. De enige hoop die ik nog heb is dat het wel eerder ophoudt met groeien. Met mijn 1.63 is het toch al snel: “Buik, waar ga je met die dame heen?”.

Iedere vrouw is anders (lengte, gewicht, gezondheid) en iedere zwangerschap is ook nog eens anders. De omvang van de buik zegt weinig tot niets over de gezondheid van het kindje. Alleen de behandelende verloskundige of gynaecoloog heeft hier iets zinnigs over te zeggen. Daarom hier toch nog even mijn persoonlijke mening. Opmerkingen over: “Wat ben je nog klein”. Of juist: “Wat ben je al gegroeid” zijn bedoeld voor kinderen tot 12 jaar en niet voor zwangere vrouwen. De enige goede opmerking die je kunt maken is: “Wat zie je er goed uit”. En, als je er echt iets aan wilt toevoegen: “Mooie buik”.
Zo dat is wat ik wilde zeggen, zo moeilijk is het niet ;)

Lady Isabel